Percepția despre sărăcie: 71% dintre cetățeni consideră că rata sărăciei este mai mare decât în majoritatea statelor europene

Conform unei analize pe baza datelor Eurostat și INS și ale unui sondaj de opinie realizat în cadrul proiectului „România Durabilă”, percepția privind sărăcia este ușor deformată în comparație cu măsurătorile statistice.

Atunci când cetățenii sunt întrebați dacă în România sunt mai mulți sau mai puțini săraci decât în majoritatea statelor din Uniunea Europeană: 71% spun că noi avem mai mulți săraci. Acest lucru este susținut de datele Eurostat – în 2018, 32,5% dintre români erau în risc de sărăcie și excluziune socială, față de media UE27 de 21,8%; doar Bulgaria era într-o situație mai dificilă – 32,8%), în timp ce 16% spun că avem la fel de mulți săraci, iar 5% spun că sunt mai puțini săraci în România decât în majoritatea statelor din UE (vezi Figura 1 mai jos).

Alte întrebări scot în evidență diferențe consistente între realitate și percepție: 73% dintre români consideră că, în ultimii cinci ani, sărăcia a crescut foarte mult sau destul de mult în România (Figura 2 mai jos). În același timp, 42% dintre români sunt de părere că, în ultimii cinci ani, sărăcia a crescut foarte mult și destul de mult în Uniunea Europeană (Figura 3). Aceste opinii sunt însă contrazise de datele statistice. Așa cum se poate vedea în Figura 4, în România procentajul celor în risc de sărăcie și excluziune socială era de 47% în 2007, anul intrării în UE, și a coborât la 40,3% în 2014, pentru a ajunge la valorile de 32,5% în 2018 și 31,2% în 2019. În UE27, situația este similară: 24,5% în 2007, 24,4% în 2014 și 21,8% în 2018. Chiar dacă scăderea nu este la fel de semnificativă ca în România, numărul celor afectați de sărăcie s-a redus în Uniunea Europeană în ultimii cinci ani.

Politicile publice eficiente depind și de existența unei percepții corecte în rândul populației despre teme fundamentale cum este cea a sărăciei. Avem nevoie de o mult mai bună comunicare în spațiul public asupra problematicii sărăciei, pentru a crește gradul de informare și înțelegere în rândul cetățenilor.

Proiectul „România Durabilă” este implementat de Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și vine în sprijinul punerii în practică a Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 care adaptează la nivel național cele 17 Obiective pentru Dezvoltarea Durabilă (ODD) adoptate de ONU în 2015. Primul dintre aceste Obiective se referă la eradicarea sărăciei.

Figura 1: Comparație cu majoritatea statelor UE – număr persoane sărace (sondaj de opinie RD07)

Figura 2: Evoluția sărăciei în România – ultimii cinci ani (sondaj de opinie RD07)

Figura 3: Evoluția sărăciei în UE – ultimii cinci ani (sondaj de opinie RD07)

Figura 4: Evoluția persoanelor în risc de sărăcie sau excluziune socială (UE27, 2007-2019, Eurostat)