Cetățenii cheltuiau mai mult de o treime din veniturile familiei pe întreținerea locuinței, înainte de creșterea prețurilor la energie.
Nu este niciun secret că accesul la condiții de locuire adecvate și nivelul de satisfacție față de comunitatea din care locuitorii unui oraș sau sat fac parte merg mână în mână. Pentru a înțelege așteptările și nevoile cetățenilor în privința locuirii, am demarat un sondaj asupra opiniei publice privind celui de-al unsprezecelea Obiectiv de Dezvoltare Durabilă din cadrul Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030, și anume ODD 11 „Orașe și comunități durabile”,
Rezultatele ne arată că în topul priorităților pe care cetățenii doresc ca autoritățile administrative locale să le evalueze în proiectele de dezvoltare imobiliară sunt curățenia, opinia celor care locuiesc deja în zonă și facilitarea accesului la transportul public.În mod surprinzător, pe ultimele locuri apare interesul respondenților față de conservarea patrimoniului arhitectural și asigurarea lucrărilor de consolidare a clădirilor pentru evitarea calamităților naturale. Aceste date ne dau de înțeles că majoritatea românilor consideră mai oportună pentru ei și familiile lor locuirea pe termen lung în cartiere noi construite sau în zone mai depărtate de centrele istorice și economice, mai zgomotoase, mai poluate și mai nesigure. În privința eforturilor economice pentru întreținerea unei locuințe proprii, observăm că în medie, românii cheltuie mai mult de o treime din veniturile familiei, în contextul în care o locuință este locuită în mare parte de trei persoane, într-un număr mediu de trei camere per locuință. Cu toate că spațiul care revine fiecărei persoane ne situează la coada clasamentului european, 89% de respondenți care se declară mulțumiți cu privire la condițiile de locuire. Un alt aspect interesant, considerat de unii pozitiv, este că 87% de români locuiesc, în prezent, în casa proprie, și doar 5% ocupă o proprietate cu ipotecă. Cheltuielile legate de întreținerea locuinței sunt o provocare. Mai ales în actualul context energetic, este extrem de importantă eficiența energetică a clădirilor. Coordonatorul Departamentului a fost printre pionierii dezvoltării programelor de reabilitare termică a blocurilor. Departamentul este implicat în procesul de adoptare al planului de acțiune pentru strategia de renovare a clădirilor, care va avea de asemenea o componentă importantă în ceea ce privește eficiența energetică.