Astăzi, 9 martie 2021, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, împreună cu Institutul Național de Statistică au lansat broșura „Indicatori naționali pentru dezvoltare durabilă ORIZONT 2020”. Broșura face cunoscută evoluția datelor privind 98 de indicatori unici asociați unui număr de 60 de ținte, corespunzătoare celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă pentru Orizontul 2020 și cuprinde statistici relevante pentru luarea deciziilor la nivel național.
„Deciziile cu impact asupra viitorului nostru trebuie să se bazeze pe date fiabile, dacă ne dorim să urmăm drumul potrivit. Broșura lansată astăzi ne indică faptul că sunt domenii unde am reușit să progresăm, dar și domenii pe care trebuie să ne concentrăm mai mult. De aceea, lucrăm intens la Planul de Acțiune necesar stabilirii indicatorilor Orizontului 2030. Dincolo de eforturile instituționale, credința mea este că fiecare dintre noi poate să facă mai mult în rutina zilnică pentru o viață sustenabilă și o societate durabilă. Orice gest mic contează.”, a declarat consilierul de stat László Borbély.
Demersul a avut drept scop popularizarea raportului întocmit în cadrul proiectului „România Durabilă – Dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Dezvoltarea Capacității Administrative.
„Pentru a monitoriza progresele înregistrate în implementarea SDDR 2030, factorii de decizie și societatea civilă au nevoie de date și informații statistice relevante, corecte, disponibile în timp util, la un nivel adecvat de granularitate și accesibile pentru toate categoriile de utilizatori. Disponibilitatea și calitatea statisticilor s-au îmbunătățit constant de-a lungul anilor, însă, pe măsura creșterii volumului de date produse în mediul public și privat, dar și a multiplicării cererilor de date va fi nevoie de o altă abordare a profesiei de statistician, trecând dincolo de ceea ce presupune profesionalismului unui data scientist spre abilități de data steward (administratori de date). Într-un orizont de timp de circa 3 ani, Institutul Național de Statistică își propune conceptualizarea de modalități inovatoare de a produce și aplica statistici în abordarea multiplelor provocări ale dezvoltării durabile. Fără îndoială, capacitatea statistică va trebui consolidată, iar diseminarea datelor va trebui îmbunătățită la toate nivelurile de luare a deciziilor, fapt ce va necesita eforturi atât din partea producătorilor de date cât și a utilizatorilor. ”, a declarat Tudorel Andrei, președinte al Institutului Național de Statistică.
„Dezvoltarea sustenabilă reprezintă un element cheie al programului de guvernare. La o scurtă analiză putem observa anumite evoluții naționale în ceea ce privește implementarea celor 17 ODD-uri. Cu toții ne dorim, însă, ca acestea să fie substanțiale în perioada următoare și să apropie România de media Uniunii Europene la capitolele unde avem anumite întârzieri”, susține István ZAHORANSZKI, Secretar general adjunct al Guvernului.
La videoconferință au participat decidenți politici, experți nominalizați în cadrul celor 22 nuclee pentru dezvoltare durabilă asociate ministerelor, precum și reprezentanți ai altor autorități publice care produc/monitorizează indicatori sectoriali. Evenimentul a stârnit un grad ridicat de interes, fiind urmărit LIVE de aproximativ 180 de participanți. Broșura poate fi descărcată accesând link-ul următor: http://bit.ly/2OF7zz1