Rezultatele unei măsurători sociologice privind percepția asupra sărăciei arată câteva cifre interesante. Aproximativ 90% dintre respondenți întâmpină rar sau deloc dificultăți în aș asigura hrana zilnică. De asemenea, marea majoritate (81%) reușesc să își acopere cheltuielile față cu întreținerea locuințe, iar 88% se declară mulțumiți cu bunurile pe care le dețin.
Riscul de sărăcie a scăzut cu aproximativ 6 procente în perioada 2015-2019, însă percepția la nivelul respondenților (73%) este că de fapt ar fi crescut. Una dintre explicații privind percepția poate fi și faptul că rata riscului de sărăcie este în continuare cu 10 procente peste media europeană de 22%. Prin urmare lupta împotriva sărăciei trebuie să continue astfel încât să eradicăm sărăcia extremă și să reducem cel puțin cu 50% numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie relativă până în 2030, așa cum reiese din Strategia națională pentru dezvoltare durabilă.
În ceea ce privește găsirea unui loc de muncă, aproape o treime dintre participanții la sondaj susțin că oferta locurilor de muncă este foarte redusă. Pe de altă parte, 60% consideră că o persoană aptă poate să-și găsească un loc de muncă în maxim 6 luni.
Datele din infografic fac parte dintr-un barometru realizat în cadrul proiecutului „România durabilă”, confinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitatea Administrativă 2014-2020.