Municipiul Timișoara, gazda dezbaterii din regiunea Vest privind implementarea Strategiei naționale și a planului de acțiune pentru dezvoltarea durabilă

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a organizat ,pe 18 ianuarie 2023, la Timișoara a șasea conferință regională privind stadiul implementării Strategiei naționale de dezvoltare durabilă 2030. La eveniment au luat parte în jur de 130 de participanți din toate județele din regiunea Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara), printre care conducători din administrația publică locală și reprezentanți din mediul de afaceri, societatea civilă, universități și institute de cercetare, organizații de tineret.

„România a fost clasată de economiștii de la Harvard pe locul 19 din 133 într-un top al statelor în funcție de complexitatea economiei. Creșterea economică și mai ales a valorii exporturilor a fost de asemenea remarcată în acest studiu care ne reconfirmă că avem un potențial enorm de dezvoltare. E nevoie de viziune și decizii care să contribuie la o dezvoltare sustenabilă pe termen mediu și lung. Spre exemplu, sectorul IT are cea mai mare valoare din exporturi (aproximativ 18%), iar un rol important în acest efort l-a avut și decizia autorităților luată încă din 2001 de a acorda anumite facilități fiscale pentru acest sector. Regiunea de dezvoltare Vest este una care se poziționează mai bine decât media națională în privința unor indicatori de dezvoltare durabilă importanți, însă există în continuare loc suficient pentru performanță. Fondurile pe care le putem accesa de la nivel european sunt cele mai consistente din istorie. Depinde de noi ca acolo unde ne desfășurăm activitatea să depunem tot efortul asftel încât să obținem cele mai bune rezultate și să ne atingem potențialul de dezvoltare durabilă”, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Domnul Mihai Ritivoiu, prefect la Instituția Prefectului Județului Timiș, a vorbit despre importanța adoptării celor 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabilă la nivelul ONU în 2015 și a oferit câteva exemple de proiecte pentru implementarea acestora la nivelul județului Timiș, cum ar fi finanțarea Institutului de Oncologie. Președintele Consiliului Județean Timiș, domnul Alin Nica, a oferit o perspectivă mai largă asupra dezvoltării în general și a scos în evidență necesitatea investițiilor la nivel local. În deschidere a luat cuvântul și viceprimarul Municipiului Timișoara, domnul Ruben Lațcău, care a subliniat nevoia dezvoltării capacității administrative astfel încât strategiile să poată fi transpuse în realitate.

Despre setul de indicatori naționali pentru monitorizarea progresului Strategiei de dezvoltare durabilă au vorbit experți ai Institutului Național de Statistică, iar indicatorii subiectivi măsurați prin cele 50 de barometre de opinie publică au fost prezentați de sociologul Mirel Palada. Experții guvernamentali au prezentat principalele instrumente realizate de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă pentru implementarea Strategiei. Pe lângă Planul de acțiuni, s-a discutat despre formarea profesională a experților în dezvoltare durabilă (demers unic la nivel european), Codul Român al Sustenabilității (instrument de raportare al impactului companiilor  asupra comunității, www.codsustenabilitate.gov.ro) și agregatorul de indicatori naționali și europeni de dezvoltare durabilă (agregator.românia-durabilă.gov.ro). Participanții au avut ocazia să afle mai multe și despre segmentul de „finanțări verzi” de la reprezentantul unei bănci  comerciale.

Dezbaterea regională de astăzi face parte dintr-un șir de opt astfel de evenimente desfășurate în cadrul proiectului „România durabilă – dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030” cod SIPOCA 613 mySMIS 127545, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative 2014-2020.