Planul de Acțiune pentru dezvoltare durabilă: întâlnire comună a grupurilor de lucru

Astăzi, 19 iulie 2021, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a organizat prima întâlnire a grupurilor de lucru care vor lucra la Planul de Acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030. Desfășurat în sistem hibrid, evenimentul a reunit peste 100 de reprezentanți din instituțiile publice centrale, mediul privat, societate civilă, institute de cercetare, sindicate și alți actori sociali relevanți.

          Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, consilierul de stat László Borbély, a prezentat, în debutul întâlnirii, stadiul implementării la nivel național a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă asumată de România din 2015:

          „Dezvoltarea unor planuri de acțiuni și a unor strategii naționale nu trebuie să se rezume la elaborarea unor documente temeinice care să rămână în sertare. Întreaga noastră concepție are la bază acest principiu. De aceea, suntem determinați să punem la masa discuțiilor toți actorii sociali și să extragem cele mai bune și aplicabile soluții. Pornind de la aceeași idee, la începutul anului am lansat împreună cu Institutul Național de Statistică și o broșură cu stadiul implementării fiecărui Obiectiv de Dezvoltare Durabilă și care poate fi consultată pe site-ul romania-durabila.gov.ro. Reiau invitația către toți cei interesați de dezvoltare durabilă să ne contacteze și să se implice în construcția viitorului sustenabil pe care îl țintim”.

          Pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, revizuită în anul 2018, s-au întreprins următoarele acțiuni:

  • operaționalizarea cadrului strategic prin elaborarea Planului de Acțiune;
  • operaționalizarea cadrului instituțional prin înființarea Comitetului Interdepartamental, Consiliului Consultativ și  Coaliției societății civile pentru Dezvoltare Durabilă);
  • realizarea setului național de indicatori pentru dezvoltare durabilă 2030;
  • conceperea Codului Român al Sustenabilității în vederea asigurării cadrului de raportare non-financiară.

          Pentru punerea în practică a unora dintre aceste instrumente, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă coordonează proiectul „România durabilă”, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Consultările pentru Planul de acțiune continuă cu ateliere de lucru pe cele trei domenii ale dezvoltării durabile: economic, social și mediu.