Consiliu Consultativ pentru dezvoltare durabilă, înființat prin Hotărâre de Guvern

Consiliul Consultativ pentru dezvoltare durabilă este un organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, înființat pe lângă Departamentul pentru dezvoltare durabilă, format din 34 de personalități care au demonstrat până acum performanță în domeniul lor de activitate și care, prin expertiza lor, vor avea un aport real în demersul de a implementa Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă în România.

Responsabilități:

  • furnizarea de suport științific prin elaborarea de studii, analize, articole științifice și alte materiale cu caracter tehnic
  • inițiere  și  elaborare  documente  programatice  și  metodologii   pentru   implementarea   Agendei   2030
  • susținerea și încurajarea implementării de bune practici relevante pentru  România,  cu  rezultate  pozitive  la nivel european și internațional, în cadrul mecanismelor  administrațiilor  publice  implicate  în procesul de dezvoltare durabilă.

Consiliul funcționează conform Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului consultativ pentru dezvoltare durabilă,  care urmează să fie aprobat prin decizia primului-ministru.

Consiliul Consultativ pentru dezvoltare durabilă va avea prin urmare un rol semnificativ în ceea ce privește identificarea celor mai bune soluții pentru punerea în practică a Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă.

În prezent, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă face demersuri pentru includerea Consiliului în rețeaua europeană a consiliilor consultative pentru dezvoltare durabilă (EEAC), din care fac parte țări precum: Franța, Belgia, Finlanda, Danemarca, Germania, Olanda etc.