Peste 60 de specialiști din instituțiile publice, reuniți la prima întâlnire a Rețelei Nucleelor de Dezvoltare Durabilă

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul aparatului de lucru al Guvernului României, a organizat astăzi, 15 septembrie a.c., prima întâlnire a Rețelei Nucleelor pentru Dezvoltare Durabilă, la care au participat peste 60 de specialiști din toate ministerele.


„Niciodată nu trebuie să uităm că cea mai valoroasă resursă sunt oamenii. Am avut o discuție foarte productivă cu profesioniști din toate ministerele, dornici să se implice activ pentru a transforma societatea în care trăim într-una mai echitabilă și mai atentă la impactul asupra naturii. Încă de când am gândit Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă, am proiectat aceste nuclee ca parte a cadrului instituțional pentru implementare. Rețeaua va asigura o mai bună monitorizare a progresului, un grad ridicat de coordonare și coerență, dar și continuitate.”, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă coordonează la nivel național implementarea Strategiei naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030. Strategia este orientată către cetățean și se centrează pe inovație, optimism, reziliență și încrederea că statul deservește nevoile fiecărui cetățean, într-un mod echitabil, eficient și într-un mediu curat, în mod echilibrat și integrat.
Rețeaua Nucleelor pentru Dezvoltare Durabilă este o structură importantă care va contribui atât la raportarea ORIZONT 2020, cât și la elaborarea Planului de acțiune 2030 și raportările anuale ulterioare, corespunzătoare ȚINTELOR 2030. Rolul specialiștilor din cadrul nucleelor pentru dezvoltare durabilă este de a urmări atât implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ce țin de domeniul de activitate al instituției, cât și să reprezinte punți de legătură între fiecare instituție, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și Institutul Național de Statistică.
Pentru a asigura implementarea Strategiei, cu sprijinul tuturor ministerelor, Departamentul a reușit consolidarea cadrului strategic instituțional prin finalizarea constituirii rețelei nucleelor pentru dezvoltare durabilă la nivelul autorităților publice. De asemenea, a fost înființat Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă, care reunește toți miniștrii și este prezidat de premier. Totodată, în curând va fi lansată procedura de înființare a Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, ce va fi format din experți pentru fiecare dintre cele 17 Obiective pentru Dezvoltare Durabil