România are suficiente resurse energetice regenerabile, consideră 65% dintre cetățeni

O cercetare sociologică din cadrul proiectului “România Durabilă” arată modul în care opinia publică se raportează la sursele de energie verde și cum evaluează accesul la servicii energetice. Indicatorii fac referire la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă ODD 7 „Energie curată și la prețuri accesibile”, din cadrul Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030.

         Cea mai mare parte a consumatorilor din România susțin că furnizarea energiei electrice este mulțumitoare – 89% se declară „foarte” sau „destul de mulțumiți”. Cetățenii sunt preocupați de scăderea consumului de energie, în special din perspectiva diminuării cheltuielilor. În acest sens, 83% utilizează becuri economice dar și electrocasnice din clase economice.

         Rezultatele sondajului au conturat de asemenea o deschidere către ideea de energie curată și/sau regenerabilă, aceștia arătându-și, în mare majoritate, disponibilitatea pentru trecerea către astfel de surse de energie. Mai mult decât atât, 65% dintre cetățeni consideră că țara noastră are suficiente resurse energetice regenerabile iar 33% ar prefera să utilizeze energie solară. Tot din rezultatele barometrului, identificăm faptul că 63% dintre gospodării sunt locuințe termoizolate.

         Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030, prin obiectivele și țintele sale, încurajează energia regenerabilă şi inovaţia în domeniu, fiind singura modalitate prin care societatea noastră poate să menţină progresul tehnologic şi, în acelaşi timp, să protejeze natura și să atenueze efectele schimbărilor climatice.

         România ocupă locul 10 în Europa la consumul de energie verde și a atins anticipat, chiar a depăşit cu 5 ani ţinta stabilită de Uniunea Europeană pentru 2020 în ceea ce privește aportul energiei regenerabile. Pe de altă parte, atingerea țintelor europene privind reducerea emisiilor de carbon cu 55% până în 2030 necesită eforturi la nivel național întrucât sistemul energetic se bazează încă în mare măsură pe combustibilii fosili.

         Barometrul de opinie a fost realizat în cadrul proiectului SIPOCA 613 “România durabilă” – Dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, implementat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.

         Rezultatele integrale pot fi consultate aici.