Q&A – Standard ocupațional

Întrebare :Cum ar putea studenții sau absolvenții din domeniile conexe dezvoltării durabile să își găsească un stagiu de practică sau un loc de muncă în domeniul în care au studiat?

Răspuns: Studenții sau absolvenții învățământului superior care doresc să efectueze un stagiu de practică în cadrul instituțiilor administrației publice, centrale sau locale, vor face o cerere în acest sens, adresată conducătorului instituției. În cazul în care efectuarea stagiului de practică se solicită de către o instituție de învățământ superior, aceasta va depune o cerere, adresată conducătorului instituției. În funcție de locurile disponibile pentru stagiile de practica în perioada solicitată, veți primi răspunsul adecvat, respectiv data efectuării stagiilor aprobate.

Întrebare: S-a luat în considerare nevoia de experți dezvoltare durabilă în mediul privat?

Răspuns: Nevoia de experți dezvoltare durabilă în mediul privat este mare, așa cum a evidențiat cercetarea sociologică prin chestionar de opinie adresat celor 67 de entități tip ONG si 74 companii private, în timpul celor două luni premergătoare redactării studiului ”Analiza ocupațională – expert dezvoltare durabilă”. Aceste rezultate au fost înglobate în Standardul ocupațional la secțiunea 3.1 Sarcini și detaliate la Anexele Standardului ocupațional anume Anexa 1 și Anexa 2, Planificare și Programa cursului de formare, unde experții autori și verificatori au ținut cont de sarcinile identificate în analiza ocupațională mai sus menționată. Analiza ocupațională capitolul Sarcini poate fi consultată aici http://romania-durabila.gov.ro/2021/02/02/expert-dezvoltare-durabila-analiza-ocupationala/ iar Standardul ocupațional aici http://intern.anc.edu.ro/standarde/SO_2014_prezent/management/uploads/1614686195.pdf

Întrebare: Există un profil al cursantului care accede la programul ”Expert dezvoltare durabilă”?

Răspuns: Profilul cursantului este dat de cerințele pieței muncii și de propriile așteptări de profesionalizare în ocupația ”Expert dezvoltare durabilă”. Accesul la cursurile postuniversitare nu este îngrădit. Candidații la formare trebuie să fie absolvenți de învățământ superior cu diplomă de licență.

Întrebare: Unde se pot verifica elementele de acces la ocupație din SO Expert dezvoltare durabilă?

Răspuns: Pentru verificare acest Standard poate fi descărcat la adresa http://intern.anc.edu.ro/standarde/SO_2014_prezent/management/uploads/1614686195.pdf

Întrebare: Furnizorii de formare profesionala pot autoriza acest curs? Veți apela si la mediul privat pentru expertiza in formare, în special cei cu expertiza in domenii relevante, conexe dezvoltării durabile?

Răspuns: Conform legislației în vigoare, pot organiza programele postuniversitare:

  1. instituţii de învăţământ superior acreditate, inclusiv prin parteneriate între facultăţi şi departamente din aceeaşi instituţie de învăţământ superior;
  2. parteneriate între instituţiile de învăţământ superior acreditate;
  3. instituţii de învăţământ superior acreditate şi furnizori de formare profesională a adulţilor autorizaţi;
  4. instituţii de învăţământ superior acreditate şi angajatori direct interesaţi.

Întrebare: Au fost implicate ADR-urile și experții în economie (specific și în economie circulară) pe timpul realizării standardului ocupațional?

Răspuns: Elaborarea standardului ocupațional a implicat o perioadă de consultări a operatorilor din mediului privat și din sectorul neguvernamental. Simultan, au avut loc discuții și interviuri cu reprezentanți ai administrației publice centrale și locale. Persoane din cadrul ADR-urilor au luat parte la consultări, dar și unele primării care au implementat proiecte în domeniul dezvoltării durabile.

Întrebare: Persoanele care au finalizat studii de tip Master in Dezvoltare Durabila si studii de licență de profil apropiat cu descrierea Competențelor din Standardul ocupațional (ex. Audit Energetic, de 2 ani, la Universitatea de Arhitectura), mai trebuie să facă aceste cursuri?

Răspuns: Toți specialiștii care lucrează în domeniu, cât și cei care sunt formați dar încă nu profesează sunt invitați să dobândească cunoștințe și competențe conexe, conform cu Standardul Ocupațional aprobat ”expert dezvoltare durabilă”, dacă doresc să profeseze în administrația publică și să facă parte din corpul de profesioniști de care România are nevoie în susținerea implementării politicilor în domeniu dezvoltării durabile. O persoană care a finalizat un Master în Dezvoltare durabilă poate deveni formator în echipe multidisciplinare pentru Ocupația Expert dezvoltare durabilă. Accesul la poziția de formator într-un program autorizat este stipulat in Standardul ocupațional la secțiunea 2.5- Cerințe privind nivelul minim de calificare și experiență profesională pentru formatori și instructori/ preparatori formare și anume Formatorii trebuie să fie certificați conform reglementărilor în vigoare privind calitatea de formator și să aibă fie experiență practică dovedită de cel puțin 3 ani sau experiență didactică academică de cel puțin 3 ani, în domeniul dezvoltării durabile (componenta socială sau economică sau de mediu) și/sau în domeniul administrației publice.