Municipiul Târgu Mureș, gazda dezbaterii din regiunea Centru privind implementarea Strategiei naționale și a planului de acțiune pentru dezvoltarea durabilă

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României, a organizat în 12 ianuarie 2023, la Târgu Mureș, a cincea conferință regională privind stadiul implementării Strategiei naționale de dezvoltare durabilă 2030. La eveniment, au luat parte în jur de 150 de participanți din toate județele din regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), printre care parlamentari, conducători din administrația publică locală și reprezentanți din mediul de afaceri, societatea civilă, universități și institute de cercetare, organizații de tineret.


„Prima dezbatere regională din acest an a înregistrat un record de participare, ceea ce ne dă încredere că și 2023 va fi un an la fel de activ în ceea ce privește Planul de acțiuni și Strategia națională de dezvoltare durabilă 2030. Târgu Mureș este orașul meu natal și sunt familiar cu provocările cu care se confruntă această localitate și regiunea de dezvoltare din care face parte. Tranziția verde schimbă contextul de dezvoltare prin noi exigențe, dar aduce și oportunități. Un exemplu de domeniu inovator care pare să prindă contur în Mureș prin interesul de investiții este producerea de hidrogen verde. Prin cadrul instituțional și instrumentele pe care le-am creat la nivelul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă suntem în măsură să venim în sprijinul administrației publice locale pentru a impulsiona acele proiecte care să asigure un prezent și un viitor mai echitabil, mai productiv și mai prietenos cu mediul înconjurător.”, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
În prima parte a conferinței au mai luat cuvântul: domnul Nagy Zsigmond, subprefect în cadrul Instituției Prefectului Județului Mureș, domnul Kovács Mihály-Levente, Vicepreședinte, Consiliul Județean Mureș, domnul Zoltán SoóS, Primar, Primăria Municipiului Târgu Mureș. În discursurile lor au subliniat nevoia instituțiilor publice de profesionalizare pentru a se adapta la noile schimbări și au prezentat exemple de proiecte de mobilitate urbană, eficiență energetică și educație prin care județul Mureș încearcă să implementeze obiectivele de dezvoltare durabilă ale Strategiei naționale de dezvoltare durabilă.

Cea de-a doua parte a conferinței a avut ca scop familiarizarea participanților cu principalele instrumente realizate de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, dar și alți actori din societate, pentru sprijinirea implementării Strategiei de dezvoltare durabilă. Reprezentanți ai Institutului Național de Statistică au prezentat indicatori obiectivi de dezvoltarea durabilă pentru monitorizare, iar indicatorii subiectivi măsurați prin cele 50 de barometre de opinie publică au fost prezentați de sociologul Mirel Palada. Experții guvernamentali au prezentat  Planul de acțiuni, formarea profesională a experților în dezvoltare durabilă (demers unic la nivel european), Codul Român al Sustenabilității (instrument de raportare al impactului companiilor  asupra comunității, www.codsustenabilitate.gov.ro) și agregatorul de indicatori naționali și europeni de dezvoltare durabilă (agregator.românia-durabilă.gov.ro). Participanții au avut ocazia să afle mai multe și despre segmentul de „finanțări verzi” de la reprezentantul unei bănci  comerciale.

Dezbaterea regională de astăzi face parte dintr-un șir de opt astfel de evenimente desfășurate în cadrul proiectului „România durabilă – dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030” cod SIPOCA 613 mySMIS 127545, finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative 2014-2020.