Rezultatele unei cercetări sociologice ce a avut drept scop măsurarea la nivel detaliat a opiniei publice privind primele două Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) din cadrul Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030), și anume ODD1 „Fără sărăcie” și ODD2 „Foamete zero”, arată un nivel de interes crescut al cetățenilor pentru promovarea consumului de alimente sănătoase.
Astfel, în medie, 40% dintre cetățeni sunt interesați de temele prezente în cadrul obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) ODD1 „Fără sărăcie” și ODD2 „Foamete zero”. Dintre temele care au generat un interes mult peste media generală în rândul persoanelor chestionate, se remarcă:
- alimente sănătoase: dezvoltarea unor programe pentru promovarea consumului de alimente să-nătoase, 58%
- poluarea solului: prevenirea și combaterea poluării solului, cu 54%.
Acestora li se adaugă încă alte cinci teme de interes ce vizează:
- asigurarea locurilor de muncă
- agricultura ecologică
- irigațiile
- standardele de calitate în serviciile sociale
- tinerii fermieri.
În ceea ce privește evaluarea gradului de satisfacție privind temele operaționalizate prin indicatorii de tip orizont 2030, acest val de cercetare a identificat un climat social pesimist la adresa situației prezente.
Totuși, în ceea ce privește succesul României în atingerea țintelor până în 2030 ce țin de primele 2 Obiective de Dezvoltare Durabilă, se remarcă un nivel precaut de interes. Mai exact, 42% dintre persoanele chestionate au răspuns că țintele aferente obiectivelor vor fi atinse.
Cercetarea sociologică a fost realizată în cadrul proiectului „România Durabilă – Dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030”, cod SIPOCA 613, implementat de Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
Rezultatele complete sunt disponibile în secțiunea Rezultate din cadrul www.romania-durabila.gov.ro
Despre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD)
România, în calitate de stat membru al Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Uniunii Europene (UE) și-a asumat cele 17 obiective globale ale Agendei 2030 pentru dezvoltare durabil[ și integrarea principiilor acestora în politicile publice în 2015. Află mai multe aici: www.dezvoltaredurabila.gov.ro .