Guvernul a adoptat Planul național de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă

În ședința de guvern din 8 iunie 2022 a fost adoptat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru completarea Strategiei naţionale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 (SNDDR 2030). Prin acest act legislativ este aprobat Planul național de acțiune, document cheie care ghidează implementarea SNDDR 2030 în acord cu obiectivele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și documentele strategice ale UE, în toate politicile sectoriale, pentru dezvoltarea durabilă pe plan național în perioada 2022-2030.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României este autoritatea publică responsabilă de coordonarea, la nivel național, a activităților care facilitează implementarea SNDDR 2030. Departamentul este condus de consilierul de stat László Borbély.

„Atunci când am demarat revizuirea Strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă, am avut ambiția să nu devină încă o strategie bine scrisă care nu va fi pusă în practică. De aceea am venit cu o viziune coerentă și multă determinare. Acum reușim să lansăm Planul de acțiune, care vine în completarea cadrului instituțional pe care l-am creat. Vorbim despre dezvoltare durabilă, un domeniu complex unde nevoia de coordonare la toate nivelurile este imperativă. Rolul instrumentelor instituționale pe care am reușit să le creăm va ieși în evidență mai ales acum. Prin comitetul interdepartamental pentru dezvoltare durabilă, consiliul consultativ și nucleele pentru dezvoltare durabilă din instituțiile publice sunt convins că putem pune în practică ce ne-am propus. Funcția de coordonare pe care o îndeplinim nu este ușoară, dar am reușit să organizăm lucrurile foarte bine și să formăm o adevărată rețea cu reprezentanți din toate structurile sociale. Le mulțumesc pe această cale tuturor care s-au implicat în acest proces și îi invit să fie în continuare alături de noi pentru că avem nevoie de acțiune și perseverență. 2030 începe acum!”, a declarat  László Borbély.

Planul de acțiune conține 4 direcții prioritare:

1.    Consolidarea și Extinderea Cadrului de Guvernanță pentru Dezvoltare;

2.    Susținerea Implementării SNDDR 2030 prin Programe de Educație și

Formare pentru Dezvoltare Durabilă;

3.    Promovarea Principiilor și Valorilor Conceptului de Dezvoltare Durabilă;

4.    Monitorizarea și Evaluarea Implementării SNDDR 2030

Realizarea Planului de acțiune pentru implementarea SNDDR 2030 este finanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Planul de acțiune este disponibil la acest link.

www.poca.ro